Altanvärmare, hallvärmare och värmare till grilltak – Airrex AH-300

Harry Mäkelä har en imponerande altan i anslutning till sitt hus. Mäkelä använder grillen flitigt även under vintertid, då Airrex-infravärmaren under taket kan vara på från fredag till söndag.

– Förr använde vi en sådan där rörformad brännoljevärmare. Flamman och luftblåsningen kändes lite farlig för uppvärmning av ett grilltak av 20 cm tjockt timmer. När sonen för några år sedan införskaffade en infravärmare till dörren på sin 200 kvadratmeter stora servicehall som en slags luftgardin, så skaffade jag en till oss också.

– När det är kring 20 minusgrader, så går det åt cirka en liter olja i timmen under grilltaket. Altanen som är i två våningar är 17 meter bred och 5 meter djup. Där finns en Airrex AH-300-värmare på den nedre altanen och en till på den övre altanen. När man måste fylla på brännolja i den gamla värmaren, är den nya värmarens tank ännu nästan halvfull, berättar Mäkelä om sina erfarenheter.

Varken på den stora altanen eller under grilltaket behövs enligt Mäkeläs erfarenheter något avgasrör. Värmaren ryker inte alls, för olja brinner så rent. Endast när värmaren stängs av uppstår en liten pust, efter vilken man under en stund kan uppleva lukten av brännolja.

Mäkelä gissar dock att även i äldre Airrex-infravärmare skulle förbrukningen och luktolägenheterna kunna minska om man ens skulle byta filter i dem. Värmarna har använts i 3–4 år utan någon nämnvärd service.

– Jag kan verkligen rekommendera de här värmarna till alla, jag har varit jättenöjd med dem, sammanfattar Harry Mäkelä till slut.

Läs mer om airrex diesel-värmare